Jututtaja- hankkeessa kehitetään eri kieli- ja kulttuurivähemmistöön kuuluville, ei- säännöllisten palvelujen piirissä oleville ikääntyville kohdennettua ja ohjeistettua puhelinseuraa. Hankkeen aikana kehitetään koulutusohjelma ja erikielisiä materiaaleja saman kieli- ja kulttuurivähemmistöön kuuluville vapaaehtoisille. Hankkeessa opastetaan toteuttamaan hyvinvointia ja aivoterveyttä ylläpitävää puhelinseuraa heidän äidinkielillään.
Puhelinseuran tarkoitus on edistää niin vapaaehtoisen kuin ikääntyvän hyvinvointia, muisti- ja aivoterveyttä sekä vähentää yksinäisyyttä ja lisätä osallistumista yhteiskunnan toimintaan. Jututtaja-hankkeessa hyödynnetään laajasti kansallisia sekä kansanvälisiä sensitiivisen muistityön kokemuksia ja näin luodaan kaikkien käytettävissä oleva toimintamalli.
Hankkeen kohderyhmänä ovat yli 55- vuotiaat suurimmat vieraskieliset ryhmät väestössä: arabian, englannin, venäjän ja vironkieliset.
Moninainen ikääntyvä Suomessa on iso ja näkymätön ryhmä joissa suuri osa heistä ei ole mukana missään järjestetyssä ryhmätoiminnassa tai palveluiden piirissä ja joiden tietoisuus oman aivo- ja muistiterveyden hyvinvoinnista on heikko tai olematon.
Hankkeen tavoitteena on eri kieli- ja kulttuurivähemmistöön kuuluvien ikääntyvien hyvinvoinnin ja aivoterveyden edistäminen, yksinäisyyden vähentäminen sekä heidän osallistaminen yhteiskunnan toimintaan ja ohjaaminen palvelujen pariin.
Tavoitteen saavuttamiseksi kehitetään koulutusohjelma vapaaehtoisille eli Jututtajille. Jututtajien tietoisuus palvelujärjestelmistä, ryhmätoiminnoista ja aivoterveyden- ja muistin toiminnoista lisääntyy ja koulutuksen jälkeen he osaavat kohdata yksinäisiä ikääntyviä omasta kieliryhmästään käsin.
Hankkeessa järjestetään info- ja koulutustilaisuuksia eri alojen ammattilaisille, opiskelijoille sekä eri kieli- ja kulttuurivähemmistöille.
Hankkeen tuloksena yhteiskunnallinen ymmärrys ikääntyvän väestön moninaisuudesta sekä tietoisuus moninaisen muistityön osaamisen tärkeydestä lisääntyy, jolloin eri kieli- ja kulttuurivähemmistölle osataan tarjoa heille soveltuvia palveluja.
Hankkeessa järjestetään maksuttomia koulutustilaisuuksia.
Hankkeen alueet ovat: Helsinki, Espoo, Kotka ja Vantaa.
Tapahtuma
Ajankohta ja paikka
Lisätietoa ja ilmoittautuminen
JUTUTTAJA-hankkeen 2. PILOTTIRYHMÄ (etäkoulutus)
Eri kieli- ja kulttuuritaustaiusille henkilöille tarkoitettu koulutusohjelma, jossa yhdessä kehitetään JUTUTTAJA -toimintamalli
Päivä:
Ti 7.11 klo 15.00-17.30
Ke 15.11 klo 15.00-17.30
Ti 21.11 klo 15.00-17.30
Ti 28.11 klo 15.00-17.30
Ti 5.12 klo 15.00-17.30
Paikka: ZOOM-alusta
MUISTISOPPA (RIISTAVUORI)
Aivot teräväksi, muisti virkeäksi.
Seniori, tule mukaan aivo- ja muistiterveyden ryhmätoimintaan!
Päivä: Keskiviikkoisin 13.9; 11.10; 22.11; 13.12.2023
Aika: klo 10.30 - 12.00
Paikka: Riistavuoren palvelukeskus, Isonnevantie 28, Helsinki
MUISTISOPPA (KAMPPI)
Aivot teräväksi, muisti virkeäksi.
Seniori, tule mukaan aivo- ja muistiterveyden ryhmätoimintaan!
Päivä: Keskiviikkoisin 30.8; 27.9; 25.10; 29.11.2023
Aika: klo 10.00 - 11.30
Paikka: Kamppi palvelukeskus, Salomonkatu 21B
VAPAAEHTOISTYÖN INFOTILAISUUS
Infotilaisuus Jututtajaksi aikoiville
To 5.10.2023 klo 11.00 - 12.00
To 14.12.2023 klo 11.00 - 12.00
2024
To 18.1; 15.2; 14.3; 18.4; 16.5.2024 klo 11.00 - 12.00
Paikka: TEAMS-alusta
JUTUTTAJA-hankkeen PILOTTIRYHMÄ
Eri kieli- ja kulttuuritaustaiusille henkilöille tarkoitettu koulutusohjelma, jossa yhdessä kehitetään JUTUTTAJA -toimintamalli
Päivä: Tiistaisin 29.8; 5.9; 12.9; 19.9; 26.9.2023
Aika: klo 10.00 - 15.00
Paikka: Riistavuoren palvelukeskus, Isonnevantie 28, Helsinki. Rusakko - tila.
Valitse sinulle sopiva kieli ja lataa Jututtaja-materiaaleja
"Let's rise “we do” the action"
Jututtaja-hankkeessa ohjattu puhelinseura tarkoittaa, että juttelet äidinkielellään omaan kieliryhmään kuuluvan iäkkään kanssa kerran viikossa noin puoli tuntia yhteisesti sovituista aiheista. Etävapaaehtoistyön pituus on vähintään 8 - 10 soittokertaa, soittoja saat jatkaa enemmänkin, jos te molemmat sitä toivotte. Sinun iälläsi ei ole väliä, odotamme joukkoomme niin nuoria kuin varttuneempiakin jututtajia.
Ennen soittojen aloitusta saat meiltä koulutuksen ja tarvittavat työkalut, tehtävät sekä tuen soittojen aloittamiseksi ja onnistumiseksi. Me haastattelemme Sinut ennen koulutusta ja varmistamme että tulet onnistumaan soitoissa. Jututtajana Sinulla on vaitiolovelvollisuus ja sitoudut eettisiin periaatteisiin.
Ennen puhelujen aloittamista soitamme tutustumispuhelun iäkkäälle ja keskustelemme tilanteesta, toiveista, tarpeista ja pohdimme yhdessä, miten voimme olla iloksi ja avuksi. Jos soitot päätetään aloittaa, tutustumispuhelussa sovitaan ensimmäinen soittoaika, jossa mukana olet Sinä, hanketyöntekijä ja tarvittaessa muita iäkkään läheisiä.
Jututtaja- soitot ovat aina maksuttomia niin Sinulle kuin ikäihmiselle!
Olemme rinnallasi matkallaan hyväksi Jututtajaksi!
Meiltä saat:
Juttujen aiheita voivat olla esimerkiksi aivo- ja muistitreenit, harjoituksia yhdessä tekemiseksi ja kokemuksien jakaamiseksi tai muuten vaan toisen ilahduttamista puhelinsoitolla molemmille mielekkäistä aiheista. Koulutuksen aikana saat mukaan paljon hauskoja tehtäviä jotka soveltuvat puhelimessa käytettäväksi. Koulutuksessa treenataan yhdessä soittamista ja olemme tarvittaessa tueksi ensimmäisten soittojen aikana.
Jos sinulla on kysyttävää, niin kerromme mielellämme lisää!
Tervetuloa mukaan vapaaehtoiseksi eli Jututtajaksi!
Soittojen aloittamiseksi saat kattavan koulutuksen!
Täytä alla oleva lomake huolellisesti ja me otamme sinun yhteyttä viikon sisällä. Jos Sinulla on kysyttävää niin laita sähköpostia
ann-ly.palosaari@mukes.fi tai soita 0400 25 1222
Vapaaehtoisen Jututtajan ilmoittautumislomake
Ilmoittaudu mukaan!
Jututtajan ilmoittautumislomake PDF
Toiveita ja odotuksia Jututtajalle
Sovellut Jututtajaksi jos sinulla on motivaatiota tukea ja auttaa yksinäisiä ikääntyviä sekä halu:
Lue lisää ja lataa tästä PDF
Oletko yli 55 -vuotias ja oletko kiinnostunut kerran viikossa sinulle järjestetystä juttuseurasta eli Jututtajan soitosta?
Jututtajan soitto tarkoitta, että koulutettu vapaaehtoinen eli Jututtaja soittaa sinulle kerraan viikossa äidinkielellä ja tarjoa sinulle juttuseuraa.
Teilllä on mahdollisuus jutella yhteisista mielenkiintoisista aiheista kuten ajankohtaisista uutisista, hyvinvoinnista, muistella menneitä ja hauskalla tavalla tehdä yhdessä aivo- ja muistiterveyttä edistäviä tehtäviä.
Juttuseurassa tärkeintä on se, että te molemmat viihdytte ja nauditte yhteisistä soitoista!
Täytä alla oleva lomake huolellisesti ja me otamme sinun yhteyttä viikon sisällä. Jos Sinulla on kysyttävää niin laita sähköpostia
siiri.jaakson@mukes.fi tai soita 0400 25 0404
Ikäihmisen materiaalit
Ilmoittaudu mukaan!
Ikäihmisen eli puhelinseuran saajan ilmoittautumislomake PDF
Jotta voisimme yhdessä parantaa eri- kulttuuri ja kielitaustaisten vähemmistöryhmien asemaa, olemme laajentaneet toimintaa ja aloittaneet Facebook LIVE -sarjan.
Facebook LIVEN tarkoitus on tutustua erilaisiin henkilöihin, jotka tavalla tai toisella liittyvät MUKES toimintaan.
Luvassa on aiheita ja juttuja eri kieli- ja kulttuurivähemmistöistä, sekä mielenkiintoisia hetkiä loistavien henkilöiden kanssa!
Facebook LIVET striimataan reaaliaikaisesti MUKES:in Facebook sivuilla torstaisin klo 11 ja pituus näillä striimeilla on noin 10-15 minuuttia. Jokaisesta jää tallenne ja se on katsottavissa myöhemminkin.
Jos sinulla olisi aihe, josta haluat puhua, niin ota rohkeasti yhteyttä ann-ly.palosaari@mukes.fi
Katso kaikki Facebook LIVET tästä:
Vieras
Aika
Linkki haastatteluun
Toiminnanjohtaja ja moninaisuustyön asiantuntija
Keskustellaan siitä, kuinka voimme paremmin ymmärtää vieraskielisten ikääntyvien tarpeita ja haasteita, ja tukea ikääntyvien hyvinvointia ja oikeuksien toteutumista.
TULOSSA
21.9.2023 klo 11
Susanna Lehtovaara haastatelu
KLIKKAA tästä!
Geronomi
Kekustellaan ikääntyvistä ja työstä ikääntyvien kanssa.
14.9.2023 klo 11
Sairaalapappi (vanhustyö)
Keskustellaan muistisairaiden hengellisyydestä ja uskonnonvapaudesta. Kuullaan, miten muistisairas ihminen voi toteuttaa omaa uskonnollista vakaumustaan ja miten ympärillä olevat ihmiset voivat auttaa tässä.
17.8.2023 klo 11
Moninaisuustyön suunnittelija
Keskustellaan ylirajallisesta elämästä Suomenlahden molemmilla puolilla, minäkuvan muutoksesta ja kokemuksistaan ulkomaalaistaustaisten ihmisten ja ikääntyneiden kanssa.
1.6.2023 klo 11
Pääkaupunkiseudun OMAISHOITAJISTA- Maahanmuuttajatyön vastaava kehittäjä
Keskustellaan omaishoitajuudesta ja siitä syntyvistä haasteista kuten esimerkiksi palvelujen ulkopuolelle jäämisestä sekä haasteista jotka tuovat mukaan digi- ja kielitaitopulmat. Puhutaan myös siitä miten me, eri tahot voisimme edistää omaishoitoperheen hyvinvointia.
19.5.2023 klo 11