Maksuton paneelikeskustelu, joka on suunnattu tulevaisuuden sote-palvelujen kehittämiseen ja antaa näkyvyyttä kulttuurisensitiiviselle muistityölle Suomessa.
Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13, Helsinki
Ke 15.2.2023 klo 9.30 - 11.30
Tilaisuudessa MUKES esittele "Monikulttuurisen muistityön monet kasvot” videon ja järjestää paneelikeskustelun, johon on kutsuttu monikulttuurisuus- vanhustyön sekä ihmisoikeuksien asiantuntijoita keskustelemaan muistipalveluiden soveltuvuudesta ihmisoikeuksien näkökulmasta.
Klikka täältä KESKUSTELUTILAISUUDEN OHJELMA
Tilaisuus on maksuton ja sitä striimataan!
ILMOITTAUDU TÄSTÄ
Tutustuu MUKES-uutiset tietopakettiin ja ota yhteyttä, jos sinäkin haluat vaikuttaa monikulttuurisen muistityön kehittymiseen Suomessa MUKES-uutiset 1/2022
Seuraa julkaisutilaisuuden uutisia:
Kannanotto: Eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluvat muistihäiriöistä kärsivät ikääntyvät uhkaavat jäädä väliinputoajiksi sote- ja muistipalveluiden uudistuksissa I Suomen monikulttuurinen muistikeskus MUKES, 10.2.2022
Suomen monikulttuurinen muistikeskus tuo esille, että asiakkaan tausta, kieli, kulttuuri tai terveyslukutaito eivät saa olla esteenä muistitestiin pääsemiselle eikä muistisairauden oikea-aikaiselle diagnosoinnille. Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla jäsenillä pitäisi olla yhdenvertainen pääsy terveydenhuoltoon – tämä koskee myös muistisairauksien ennaltaehkäisyä, arviointia, diagnosointia ja hoitoa.
Tällä hetkellä muistipalvelut eivät palvele vähemmistöryhmiä sillä tehokkuudella, joka olisi tarkoituksenmukaista muistisairauksien tunnistamisessa ja hoidossa.
Suomen monikulttuurinen muistikeskus painottaa, että eri kieli- ja kulttuuriryhmään kuuluville ikääntyneille sopivien muistipalvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen tarvitaan:
Lataa täältä MUKES kannanotto, 2022
3-osaisessa webinaarissa keskustelemme vähemmistöihin kuuluvien ikääntyvien huomioon ottamisesta muuttuvissa vanhuspalveluissa ja uusilla sote-alueilla muistisairauden näkökulmasta. Lataa pdf ohjelma täältä: Onko muistisairaus sallittu kaikille?
Webinaarin osallistujat saavat käytännön työkaluja moninaisen, muistihäiriöistä kärsivän ikääntyvän kohtaamiseen ja hänen tukemiseensa muistisairauden alkukartoituksen prosessissa.
Voit katsoa webinaarin jälkikäteen tallenteena. Tallenne on käytössäsi yhden viikon ajan.
Suomen monikulttuurinen muistikeskus pidättää oikeuden ohjelmanmuutoksiin.
10.00 – 10.10
10.10 – 10.40
10.40 – 11.50
Venäjänkielisen muistisairaan omaishoitajan tarina, video
11.50 – 11.20
10.20 – 12.00
10.00–10.10
Webinaarin avaaminen
10.10–10.30
10.30–10.45
10.45–11.15
11.15–11.30
11.30–12.00
10.00 –1 0.10
10.10 – 10.25
10.25 – 10.40
10.40 – 11.10
11.10 – 11.40
11.40 – 12.00
Jos et itse pääse paikalle, voit siirtää osallistumisen kollegallesi.
Webinaaritallenteiden jakaminen, kopioiminen, tallentaminen ja julkaiseminen on kielletty.
Suomen monikulttuurinen muistikeskus MUKES tietosuojaseloste
Tänä vuonna ovat World Alzheimer Raportin avainsanat - muistisairauden oikeanaikainen diagnosointi, siihen liittyvät näkökulmat ja haasteet.
Lähiaikoina tulee lisääntymään ihmisten tarve muistisairauden diagnosointiin merkittävästi. Jopa 75% tapauksista maailmanlaajuisesti muistisairaus ei ole diagnosoitu. Maissa, jossa on paljon tabuja ja puuttuu tietoisuus muistisairauksista, voi prosenttiosuus olla jopa 90%. Maailmanlaajuisesti se tarkoittaa, että diagnosointia on 41 miljoonaa ihmistä.
Lataa Raportti tästä:
World Alzheimer Report 2021 Journey through the diagnosis of dementia.
Avainsanat, mitä nousi Raportissa esille muistisairaiden ja heidän läheisten vastauksista, ovat koulutettujen muistialan asiantuntijoiden huono saatavuus, pelko ja myös hinta.
Terveyden-alan ammattilaisten vastauksista nousi esille soveltuvien muistitestien huono saatavuus, osaamisen puute muistisairauden diagnosoinnissa, mutta myös mielipide, että asiakas ei tarvitse diagnosointia, kun ei ole mitään tehtävissä. Monet asiantuntijoista ovat sitä mieltä, että Covid-19 on vaikuttanut muistisairauden alkukartoitukseen ja diagnosoinnin myöhästymiseen tai viivästymiseen.
Raportissa korostetaan, että terveydenhuollon järjestelmillä on tulossa pian suuri tarve muistisairauden diagnosoinnille uusien lääkkeiden tullessa ja kehittyneempien testaus vaihtoehtojen kehittyessä.
Uusia lääkkeitä on kehitetty ja kehitetään varhaisen Alzheimerin taudin hoitoon. Ilman diagnoosia ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käyttää uusia hoitovaihtoehtoja, totea ADI lehdistötiedotteessa.
Veren biomarkkeritestit dementian diagnosoimiseksi tulevat saataville tulevina vuosina. Nämä testit tekevät diagnoosista tarkemman kuin koskaan ennen, ja diagnoosin odotukset kasvavat.
Raportissa todetaan, että hyvin alhaisen muistisairauden diagnosointi johtuu leimautumisesta, vähäisestä tietoisuudesta dementiasta, liian pienestä määrästä muistualan osaamista omaavista asiantuntijoista ja huonoista diagnosoinnin vaihtoehdoista. Tilanne paranisi, jos jokaisella maalla olisi oma dementia strategia, joka sisältää toimia asiantuntijoiden järjestelmälliseen koulutukseen ja diagnostiikka mahdollisuuksien kehittämiseen.
Raportin laatimista varten tehdyssä kyselyssä kolme neljästä lääkäristä vastasi, että diagnoosia hakevien ihmisten määrä on kasvussa, joista suurin syy on yhteiskuntien ikääntyminen. ADI korostaa, että yhteiskuntien on valmistauduttava yhteen kasvavaan diagnoosin tarpeeseen. Dementia-potilailla on oikeus tietää diagnoosi, jotta he voivat suunnitella koko elämänsä.
Raportista johtuvat suositukset ammattilaisille:
Raportti tarjoaa hyvän yleiskatsauksen kaikista muistisairauden diagnosointiin liittyvistä erilaisista näkökulmista.
ADI: n seuraava raportti esitetään vuoden kuluttua, ja se antaa yleiskatsauksen dementian diagnosoinnin jälkeisistä toimista, hoidosta ja hoitopolkuista.
Alzheimer Europe on julkaissut International Journal of Geriatric Psychiatry -lehdessä artikkelin haasteista, jotka liittyvät eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluvien, muistihäiriöistä kärsivien ikääntyvien muistisairauksien oikea -aikaisen diagnoosin ja kulttuurisesti asianmukaisen hoidon saamiseen Eurooppassa.
Lue artikkeli täältä: The challenges of achieving timely diagnosis and culturally appropriate care of people with dementia from minority ethnic groups in Europe
Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla yhteiskunnan jäsenillä pitäisi olla yhdenvertainen pääsy terveydenhuoltoon, kuten muistisairauksien ennaltaehkäisyn, arvioinnin, diagnoosin ja hoidon osalta.
Eurooppa on monikulttuurinen yhteiskunta, johon kuuluvat ihmiset samaistuvat monenlaisiin etnisiin ryhmiin. Useimmilla eri kieli- ja kulttuurivähemmistön kuuluville ikääntyneillä on maahanmuuttaja tausta. Eri tutkimukset ovat osoittaneet, että muistisairauksien diagnoosit ja hoito eivät aina ole yhdenvertaisia, koska yhtäläiset mahdollisuudet kantaväestön kanssa eivät välttämättä johda samanlaisiin tuloksiin.
Alzheimer Europe johtama asiantuntijoiden työryhmä on laatinut tästä aiheesta laajan raportin, poliittisen yhteenvedon ja oppaan terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisille. Tässä lyhyessä yhteenvedossa asiantuntija työryhmän kirjoittajat/jäsenet esittävät joitain keskeisiä haasteita ja suosituksia terveydenhuollon lääkäreille, jotka pyrkivät tarjoamaan oikea -aikaisen diagnoosin ja laadukkaan hoidon ja hoidon kaikille etnisille ryhmille.
Alzheimer Europe projektin asiantuntija-työryhmään kuuluivat:
projektijohtaja Dianne Gove, AE toimitusjohtaja Jean Georges sekä ulkopuoliset asiantuntijat:
Thomas Rune Nielsen, Carolien Smits, Charlotta Plejert, Mohammed Akhlak Rauf, Sahdia Parveen, Siiri Jaakson, Daphna Golan-Shemesh, Debi Lahav, Ripaljeet Kaur , Michal Karen Herz, Jessica Monsees ja Jochen René Thyrian.
Kollegat Saksasta ovat ison työn tuloksena julkaisseet arvokkaan tietolähteen EU-Atlas Dementia & Migration, mihin myös MUKES taustalla oleva ETNIMU-toiminta on antanut pienen panoksen.
Deutsches Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen - DZNE julkaisutilaisuuden, meidän Alzheimer Europe yhteistyön tulokset ja kollegoiden paneelikeskustelua saa seurata täältä Dementia Day and Launch Event ‘EU-Atlas: Dementia & Migration
DZNE EU-Atlas löytyy täältä:
Muistihäiriöistä kärsiville maahanmuuttajataustaisille henkilöille voi kielimuurin ja kulttuurierojen vuoksi olla hankala muistisairauden oikeanaikainen diagnosointi ja pääsy hoitopalveluihin.
Tämä johtuu siitä, että kulttuurisensitiivinen työtapa palveluissa sekä monikieliset tiedotusmateriaalit eivät vielä ole yleistä - ei Saksassa eikä muualla EU maissa. Myös dementian ja muuttoliikkeen aiheiden lähestymistapa vaihtelee suuresti maittain.
DZNE-tutkijat ovat analysoineet tilannetta 35 Euroopan maassa osana Robert Bosch Stiftungin rahoittamaa tutkimushanketta. Niiden tulokset ovat koottu EU: n Atlas: Dementia & Migration -tietokantaan, joka esittelee tilannetta kattavilla tiedoilla ja kartoilla - ja käsittelee maakohtaisia kokemuksia, haasteita ja esimerkkejä hyvistä käytännöistä.
Järjestöjen kysely kartoitti vieraskielisten ikääntyvien ajatuksia koronarokotuksista
Vieraskielisten ikääntyvien suhtautuminen koronarokotuksen ottamiseen on jakautunutta. Kuuden järjestön yhteistyössä tekemään kyselyyn vastanneista yli 50-vuotiaista vieraskielisistä noin puolet (47 %) aikoi ottaa rokotuksen. Noin neljäosa (24 %) vastaajista suhtautui rokotuksen ottamiseen kielteisesti ja liki kolmannes (29 %) ei vielä osannut sanoa, aikooko ottaa rokotteen vai ei. Tiedot kerättiin ikääntyneiden rokotusten ollessa vielä melko alkuvaiheessa, 4.2.–5.3.2021. Vastaajia oli 121 henkilöä.
Moni kaipaa päätöksen tueksi vielä tietoa rokotteen turvallisuudesta ja hyödyistä. Rokotusta empivistä 86 % koki, ettei ole saanut niistä vielä tarpeeksi tietoa. Kyselyyn vastaajista yli puolet ajatteli, että ei ollut saanut riittävästi tietoa siitä, miten oma kotikunta järjestää koronarokotukset. Omalla kielellä asiointi koetaan tarpeelliseksi rokotuksiin liittyvissä asioissa. Yli puolet ikääntyvistä vieraskielisistä tarvitsee kyselyn perusteella apua yhdessä tai useammassa asiassa rokotuksiin liittyen.
Kyselyn toteuttaneet järjestöt ovat ehdottaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:lle, että he ylläpitäisivät verkkosivuillaan ajantasaista, selkokielistä koronatilannetta ja -rokotuksia käsittelevää diaesitystä, joita erikielisten etäryhmien ohjaajien olisi mahdollista käydä läpi ryhmäläisten kanssa. Materiaalin lisäksi tarvittaisiin tilaisuuksia, joissa vieraskieliset pääsevät kuulemaan ajankohtaista tietoa suoraan asiantuntijavieraalta ja kysymään heitä askarruttavia kysymyksiä omalla kielellä. Esimerkiksi eri järjestöissä toimivat etäryhmät voitaisiin koota tällaiseen isompaan etätilaisuuteen kielittäin. Näin vieraskielinen väestö saisi tarvitsemaansa ajantasaista ja omankielistä tietoa viranomaiselta sekä ohjaajilta, joihin he luottavat ja joiden puoleen usein kääntyvät kysymyksineen. Pelkkä informaation välittäminen ei riitä, vaan asiassa tarvitaan avointa keskustelua yhteisöjen kanssa. Virheellistä ja väärää tietoa on paljon liikkeellä erityisesti sosiaalisessa mediassa, jolloin oikean ja luotettavan tiedon saaminen luottamusta herättävältä tutulta ohjaajalta sekä viranomaiselta on tärkeää.
Työryhmän muodostivat ikääntyvien vieraskielisten parissa toimivat kuusi järjestöä:
Eläkeläiset ry:n monikulttuurinen toiminta
Käpyrinne ry:n JADE-toimintakeskus
Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Omaisneuvo-toiminta
Suomen monikulttuurinen muistikeskus ry
Palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry:n Kotona täälläkin -hanke
Monikko ry
Työryhmän yhteisenä tavoitteena on edistää vieraskielisten ja ulkomaalaistaustaisten ikääntyvien asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa, lisätä viranomaisten tietoisuutta kulttuuri- ja kielivähemmistöistä sekä edistää ikääntyvien hyvinvointia ja osallisuutta vanhuspalveluissa.
Työryhmän Raportti löytyy täältä:
5-osaisen kurssin tarkoituksena on kehittää eri kieli- ja kulttuuriryhmään kuuluvien ikääntyvien uuden oppimisen kykyä.
Koronan vaikutukset mielen hyvinvointiin ovat olleet merkityksellisiä. Rajoitukset sosiaaliseen kanssakäyntiin ovat lisäämässä yksinäisyyttä. Ja vaikka monelle seniorille teknologian ja netin käyttöönotto on ollut mutkikas, ovat he innokkaita oppimaan uuttaa ja yhä enemmän osallistutaan yhteisissä verkosto tapaamisissa.
Tarinaliikunta -kurssi on uudenlainen konsepti, jossa otamme haltuun erilaiset muistamiseen liittyvät tekniikat. Kognitiivisten harjoitteiden lisäksi ohjaamme kurssilla osallistujia hyödyntämään aivojen resursseja parhaalla mahdollisella tavalla.
Kurssilla keskustellaan aivoterveydestä, oman muistin hyvinvoinnin seuraamista ja kehittymisestä ja ennen kaikkea tutustumme keinoihin mitkä helpottaa muistamista.
Tarinaliikunta -kurssi on paikka, missä saa olla avoimia, oma itseensä. Meidän keskusteluissa ei ole myös oikeita eikä vääriä vastauksia eikä ajatuksia. Ei ole voittajia eikä häviöitä. Tulemme kokeilemaan toisenlaisia lähestymistapoja ja kyky nauraa itselleen on aivoterveyden edistämisen ensimmäinen askel.
Osallistuminen asiantuntijaryhmässä antoi mahdollisuuden lisätä julkaisuille myös meidän kokemmuksista kehittynyt tietoa.
Lue sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille tarkoitettu opas täältä:
Intercultural dementia care for health and social providers: a quide
Policy briefing on intercultural care and support for people with dementia and their informal carers/support
Intercultural dementia care necessitates support at all levels.
In the Policy Briefing, which contains extensive recommendations, the association calls on governments to address structural and interpersonal discrimination against people from minority ethnic groups by raising cultural awareness, sensitivity and competences across the whole health and social care system, and to address inequity inherent in policies, practices and procedures. Making a commitment to and investing in intercultural care and support are key steps towards ensuring a just society, one in which people with dementia and their carers, regardless of their cultural backgrounds, can live well and flourish.