Toiminta

 

Muistineuvonta

 

Kulttuurinen Moninaisuus -Muistikeskus ry MUKES tarjoaa

eri kieli- ja kulttuurivähemmistöihin kuuluville ikääntyville 

aivoterveyteen, muistin toimintaan, muistisairauksiin sekä muistivastaanottoon liittyvää opastusta 

sähköpostitse suomen ja viron kielellä.

 

 

Ota yhteyttä:

info@mukes.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarinaliikunta -kurssi

 

Tarinaliikunta -kurssi on uudenlainen konsepti, jossa otamme haltuun erilaiset muistamiseen liittyvät tekniikat. Kognitiivisten harjoitteiden lisäksi ohjaamme kurssilla osallistujia hyödyntämään aivojen resursseja parhaalla mahdollisella tavalla. 

Kurssilla keskustellaan aivoterveydestä, oman muistin hyvinvoinnin seuraamista ja kehittymisestä ja ennen kaikkea tutustumme keinoihin mitkä helpottaa muistamista. 

Tarinaliikunta -kurssi on paikka, missä saa olla avoimia, oma itseensä. Meidän keskusteluissa ei ole myös oikeita eikä vääriä vastauksia eikä ajatuksia. Ei ole voittajia eikä häviöitä. Tulemme kokeilemaan toisenlaisia lähestymistapoja ja kyky nauraa itselleen on aivoterveyden edistämisen ensimmäinen askel.

 

 

 Tarinaliikunta -kurssi:

1.osa Matka muistin maailmaan
2.osa Muistilistasta paikkamenettelmään
3.osa Liikunta nuoruuteen - linkitys
4.osa Numerot meidän ympärillä
5.osa Matkailu 

 

 

COVID-19

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL jakaa koronaviruksesta tietoa eri kielillä. Materiaaleissa on esimerkiksi toimintaohjeita tartunnan välttämiseksi, tietoa rokotteista ja rokottamisesta sekä matkustamisesta.

 

Seuraa THL ohjeita täältä: Koronatietoa eri kielillä

 

THL uusimmat monikieliset koronamateriaalit:

 

Lue päivitetty lista THL:n erikielisistä materiaaleista täältä:   Koronavirus – Monikieliset materiaalit

 

Erikieliset materiaalit          muistisairauksista

 

Tutustu tarkemmin Suomessa kehitettyihin materiaaleihin aivoterveyden edistämisestä, muistin toiminnasta sekä muistisairauksista.

Eri kulttuuriryhmiin soveltuvat, helposti luettavat, erikieliset materiaalit löydät täältä:

 

ETNIMU-toiminnan materiaalit

 

 

Romaniväestölle sovellettu, suomenkielinen materiaali

Somalinkielinen materiaali

Vironkielinen materiaali

Venäjänkielinen materiaali

Englanninkielinen materiaali

Kiinankielinen materiaali

 

Arabiankielinen materiaali

 

Tai valitsemalla ylävalikoimasta - ERIKIELISET MATERIAALIT - sulle sopiva kieliversio.

 

MEMONI-projektin materiaalit

 

Salon muistiyhdistys ry, MEMONI-projektissa 2016-2019, työstetiin erikielistä tietoa aivoterveydestä ja aivoterveysriskeistä sekä muistisairauksista. Projektissa tuotettiin eri kielisiä flyereitä ja videoita sekä puheeksiottamisen kuvakortit.

Lataa MEMONI erikieliset materiaalit täältä: FLYERIT, VIDEOT, KUVAKORTIT mm. suomi, arabia, venäjä, somali, kurdi-sorani, englanti, kiina, thai, viro, albania

 

 

 

Oikeudellinen ennakointi ja edunvalvonta

 

Suomen muistiasiantuntijat ry on julkaisut oppaan: Opas oikeudelliseen ennakointiin, Miten turvaan tahtoni toteutumisen, 2021, missä avataan oikeudellisen ennakoinnin keinoja sekä puhutaan tarkemmin eduvalvonnasta. 


Ikääntyminen tai esimerkiksi etenevän muistisairauden diagnoosi ei poista henkilön itsemääräämisoikeutta tai kykyä tehdä päätöksiä omissa asioissaan. Mikään diagnoosi ei sinällään merkitse, että henkilö olisi kykenemätön hoitamaan omia asioitaan tai päättämään niistä. Edetessään muistisairaus kuitenkin vaikuttaa henkilön päätöksentekokykyyn ja sairauden edetessä oikeudellinen toimintakyky vähitellen heikkenee. 

Oikeudellisella ennakoinnilla on suuri merkitys huomisen hyvinvointisi kannalta. On olemassa oikeudellisia keinoja, joiden avulla voit varautua tilanteeseen, jossa et pysty enää omia asioitasi hoitamaan. Oikeudellisella ennakoinnilla voit varmistaa tahtosi toteutumisen.

 

Lataa suomenkielinen opas tästä:
Opas oikeudelliseen ennakointiin, Miten turvaan tahtoni toteutumisen

 

 

 

Omaisneuvo

 

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Omaisneuvo-toiminta auttaa omaishoitajia heidän alkuvaiheessa tarvitsemansa tiedon ja tuen äärelle.
Jos itse et ole omaishoitotilanteessa, ehkä joku lähelläsi oleva henkilö tarvitsisi tästä tiedon!


omaisneuvo.fi-sivustolta löytyvät keskustelupalstat omaishoitajille kuudella eri kielellä. Palstalle pääsy ei vaadi kirjautumista, vain nimimerkin antamisen. Omankielisen videon puuttuessa sen korvaa suomenkielinen videoversio.